Make your own free website on Tripod.com

Karangan jenis perbahasan

Lengkapkan karangan di bawah dengan mengisi perkataan yang sesuai di tempat kosong dalam karangan di bawah.

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!

Anda menyertai satu pertandingan bahas bertajuk "Kemasukan pekerja asing lebih banyak membawa keburukan kepada negara". Tuliskan teks bahas tersebut sebagai pencadang.

Salam saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis, para hakim yang arif lagi , barisan yang saya hormati, serta hadirin sekalian. Saya sebagai pihak pencadang tetap berpijak di bumi nyata dan teguh pada pendirian saya untuk tajuk perbahasan kita pada hari ini, iaitu " Kemasukan Pekerja Asing Lebih Banyak Membawa Keburukan kepada Negara".

Hadirin yang dikasihi,
Sebelum menyorot dengan lebih dalam tentang negatif yang wujud hasil daripada migrasi mereka ini, wajarlah kiranya saya memberi difinisi tajuk yang sekarang. Pekerja asing ataupun lebih dikenali sebagai asing ialah orang dari negara luar yang berhijrah ke negara ini bukan kerana ingin melancong, tetapi untuk mencari dan menggunakan segala peluang yang ada di sini. Sebagaimana yang sedia kita maklum, negara kita ialah sebuah negara membangun yang sedang dengan pesat dalam pelbagai bidang. Dengan ini pekerja asing negara kita terutamanya pekerja asing dari Indonesia, Filipina, Thailand dan India. Mahukah anda jikalau pada suatu hari nanti, jumlah pekerja asing jumlah penduduk tempatan? Sudah tentu tidak.

Hadirin yang dihormati,
Cara hidup rakyat asing yang daripada adat dan amalan rakyat kita juga menyumbang kepada kes gejala sosial. Rakyat asing ini memandang mudah cara hidup kita yang bermoral.Tanpa kita sedari budaya mereka kini semakin masuk ke dalam budaya masyarakat kita. Kes juvana serta jenayah seperti rompak, samun, rogol dan sebagainya yang kian meningkat di kalangan pekerja asing ini bukan sahaja provokasi di kalangan warga kota, tetapi juga seluruh masyarakat di negara kita. Ini semua mencemarkan imej negara dan boleh kemajuan negara. Oleh itu, pekerja asing ini harus dikawal supaya gejala sosial mudah dan anak bangsa terpelihara. Usah biarkan mereka i generasi muda ke lembah yang hina kerana apabila nasi sudah menjadi bubur tiada gunanya lagi.

pekerja asing juga menutup peluang warga tempatan. Di manakah hilangnya anak jati Brunei sendiri. Adakah mereka tidak layak untuk diberi tugas dalam negara? Walaupun pekerja asing ini lebih cenderung untuk melakukan kerja-kerja berat dalam sektor , ini bukan bermakna tiada seorang pun anak tempatan yang berminat dalam bidang ini sehingga majikan mengambil pekerja asing untuk menjalankan projek-projek mereka. Bagaimanakah rakyat kita hendak mencari nafkah jika semua peluang pekerjaan ini oleh pekerja asing? Nah! Jelas sekali bahawa pekerja asing ini lebih banyak membawa kepada negara.

Hujah saya yang terakhir ialah impak pekerja asing terhadap ekonomi negara. Pekerja asing yang datang di negara kita pasti mengirimkan wang kepada keluarga mereka di seberang laut. Pengaliran keluar wang ini nilai mata wang kita semakin rendah. Ini kerana dengan nilai ringgit Brunei yang sedikit mampu mata wang rupiah yang banyak. Begitu juga dengan mata wang negara-negara lain. Secara tidak langsung, ekonomi negara kita boleh dengan pengaliran keluar mata wang yang banyak.

Hadirin yang dihormati,
Sebentar tadi, pihak pembangkang mengatakan bahawa pengambilan pekerja asing dapat kekurangan tenaga buruh, terutamanya dalam sektor pembinaan dan perladangan. Adakah tuan-tuan dan puan-puan bersetuju dengan pendapat tersebut? Tidak, hadirin sekalian. Sekali-kali, saya tidak bersetuju dengan pendapat itu. Hal ini demikian kerana dengan tenaga kerja tempatan dan penggunaan jentera moden, kita masih dapat masalah kekurangan tenaga kerja.

Hadirin yang dihormati,
Kesimpulannya, kemasukan pekerja asing lebih banyak membawa kepada negara. Apa lagi yang hendak dinyatakan oleh pihak pembangkang? Bukti yang jelas sudah saya kemukakan. Usah membuang masa benang yang basah. Pekerja asing bukan sahaja meningkatkan gejala sosial dan penyakit , tetapi juga mencemarkan imej negara. Saya berharap semoga segala hujah yang saya bentangkan tadi diterima oleh semua. Sebelum saya diri, ingin saya menekankan sekali lagi bahawa kemasukan pekerja asing lebih banyak membawa keburukan kepada negara. Oleh sebab masa tidak saya untuk meneruskan hujah, maka sekali lagi, saya ingin menegaskan bahawa kemasukan pekerja asing lebih banyak membawa keburukan kepada negara. Akhir kata, terimalah pantun daripada saya.

Kalau ada jarum yang patah,
Jangan disimpan di dalam peti;
Kalau ada silap dan salah,
Jangan disimpan di dalam hati.

Sekian, terima kasih.